Leikatkaa, leikatkaa!

  • Leikatkaa, leikatkaa!

Hallitus on sopeuttanut hallitusohjelman ja kevään kehysriihen myötä vajaan 5 miljardin edestä. Tätä on perusteltu uudella poliittista tahtotilalla - vastuullisuudella. Hallitus on ohjelmassaan sitoutunut sopeuttamaan eli leikkaamaan ja nostamaan veroja, mikäli alijäämää ja velkaantumista ei saada kuriin.

Sampo Pankki ennakoi kesäkuussa, että Suomi ajautuu taantumaan kesällä. Viime viikolla joukko ekonomisteja arvioi, että Suomi ajautuu todennäköisesti taantumaan syksyllä.

Valtiovarainministeriön oman arvion mukaan kaikki on kuitenkin varsin hyvin ja kasvuakin tulee ensi vuonna ruhtinaalliset 0-1 prosenttia (mikähän mahtaa olla virhemarginaali)! Pääministeri Katainen ja valtiovarainministeri Urpilainen ovat näihin ennusteisiin vedoten vakuuttaneet, että uusiin leikkauksiin tai veronkorotuksiin ei nyt meneillään olevassa budjettiriihessä ole tarvetta.

Viime viikolla julkaistusta Tilastokeskuksen katsauksesta käy kuitenkin ilmi, että Suomi on ollut taantumassa kesäkuusta asti. Teollisuus, rakentaminen, kaupan, majoitus- ja ravitsemustoiminnan, liikenteen sekä liike-elämän palvelut supistuivat suhteessa toukokuuhun.

Ehdin jo olla kevään budjettiriihen vastuullisiin leikkauspäätöksiin tyytyväinen. Nyt kuitenkin hirvittää, että missä on hallituspuolueiden vastuullisuus? Onko leikkausten vaatijoille laitettu suukapula ja suljettu ullakolle? Missä on Sailas ja elinkeinoelämä nyt, kun niitä kerrankin tarvitaan?

Hetkinen! Vai olisiko käynyt niin, että kuntavaalit ovat tulossa? Meneekö hallituspuolueiden vaalimenestys kansakuntamme edun edelle? Mihin on kadonnut johtajuus ja kyky tehdä vaikeita, mutta välttämättömiä päätöksiä?

Kuntavaalien jälkeen odotettavissa heinäsirkkaparvia, vedenpaisumus ja sukurutsaa. Leikatkaa, leikatkaa, siinä Mooses ja profeetat!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

"Kuntavaalien jälkeen odotettavissa heinäsirkkaparvia, vedenpaisumus ja sukurutsaa. Leikatkaa, leikatkaa, siinä Mooses ja profeetat!"

Toi on totta, kaveri näki unessa yhen lihavan lehmän ja sata laihaa, ne laihat söi sen lihavan. Unen tulukinta on heleppo, nyt o lihava vuos ja seuraa sata laihaa. Etenkin kun maailman viljasatokin tuntuu romahtaneen.

Muuten, tuosta taantumasta. Taantuman määritelmä nykyisin? "Taantuma määritellään makrotaloustieteessä usein tilanteeksi, jossa maan bruttokansantuote on laskenut kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä. Tämän määritelmän mukaan puoli vuotta ilman talouskasvua tarkoittaa siis taantumaa."

Entäs jos taantuma määritellään niin että aika jolloin talouskasvu jää alle 3% (joka tarkoittaa ettei työttömyys alene). Silloin on oltu vuoden 89 jälkeen taantumassa. Graafit :
http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/10973...

Käyttäjän akv kuva
Alpi Virtanen

Joo, ei oo paljoa leikkauksia näkynyt. Mitäs hemmetin leikkaamista se on, kun budjetti paisuu taas yli miljardilla edellisestä. Julkisen talouden ilmapallo on paisunut jo aivan järkyttäviin mittoihin, mutta hallituksella ei ole pokkaa ottaa neulaa käteen. Siinähän saattaisi olla jonkun poliittisen veljen työpaikka vaarassa.

Käyttäjän Olympos kuva
Antti Papinniemi

Mun ymmärryksellä taloudesta, meidän pitäisi nyt elvyttää, ei leikata. Leikkaamisen sijaan kohdentaisin resursseja korkeapalkkaisesta hallinnosta ja muista turhuuksista, palvelutuotantoon ja investointeihin.

Se on harmi, että meillä on tehty jo vuosia vääränlaista politiikkaa. Meillä on ilmeisesti harjoitettu Keynesiläistä talouspolitiikkaa aiempina vuosikymmeninä, mutta pelkästään yhteen suuntaan? Julkista sektoria on kasvatettu, vaikka sitä olisi voinut parempina aikoina keventää. Konsensusdemokratia? Lyhytjänteisyys ja vaalityön tekeminen yhteisillä varoilla? Jos nyt olisi mahdollisuus kasvattaa julkista sektoria, niin se voisi elvyttää taloutta, mutta valtion osuus BKT:sta on jo kriittisillä rajoilla.

Talous tarvitsee lisää rahaa ja julkinen kulutus pehmentäisi yleistä rahakannan supistumista, mikä on nyt ajamassa meitä taantumaan. Eikö meillä ole julkisessa omistuksessa pankkeja, joilla voitaisi velkaantua terveesti (ja jos jotain rajoitteita on, niin kyllä me keksitään keino, miten ne kierretään)? Näin korkealla työttömyydellä ja tuotantokapasiteetin matalalla käyttöasteella ei synny mitään inflaatiota. Euro on muutenkin niin iso valuutta, ettei Suomen kokoinen talous pysty sen kurssia heiluttamaan.

Julkinen kulutus kasvattaisi liikkeellä olevaa rahakantaa ja antaisi yksityiselle sektorille paremmat toimintaedellytykset. Verojakin voisi väliaikaisesti madaltaa, niin raha kiertäisi pidempää taloudessa. Myöhemmin sen voisi kerätä takaisin nostamalla verot takaisin nykyiselle tasolle (jos se edes olisi tarpeellista).

Muita julkista taloutta tasapainottavia voisi olla seuraavat:
-Varallisuusveron palauttaminen
-Rahan vuotaminen veroparatiiseihin pitäisi estää
-Harmaan talouden kitkeminen
-Kiinteistöveron korottaminen
-EU ja euro maksaa meille kohtuuttoman paljon. Eikö näitä kuluja voisi jotenkin neuvotella uusiksi (tai vaihtoehtoisesti vaaditaan isompi osuus takaisin joko eri rahastojen- tai investointipankin kautta)?

No, taidat olla joka tapauksessa minua paremmin asioihin perehtynyt, joten korjaa tai tarkenna, jos olet eri mieltä.

Toimituksen poiminnat