Eurolle Darwin-palkinto!

  • Eurolle Darwin-palkinto!

Alexander Stubb linjasi (17.11.) Euroopan rahaliiton olevan darwinistinen järjestelmä. Stubbin iltasadussa AAA-luottoluokituksen maat ovat Euroopan kansojen kermaa, jonka evolutionistisen järjestyksen erehtymättömät luottoluokittajat määräävät. Stubb kaipaa komissioon budjettitsaaria, jonka mandaatilla korkeaotsaiset, sinisilmäiset ja vaaleatukkaiset AAA-maat voisivat bismarckilaisesti ruoskia oikeaa eurooppalaisuutta alikehittyneisiin maihin:

“Ideaalimaailmassa kaikista euromaista tulisi kolmen A:n maita.”

Ainoa ongelma on, että piiskattiinpa Euroopan kehitysmaita kuinka hartaasti tahansa, kaikista EU-maista ei koskaan voi kehittyä yhtä aikaa nietzscheläisiä kolmen A:n yli-ihmisiä.

Yli-ihmisyytensä (kilpailukykynsä) säilyttääkseen Euroopan valtiot ovat heittäytyneet viime vuosikymmeninä verokilpailuun alemmista yritysveroista, työnantajamaksuista ja rikkaita suosivista verohelpotuksista. Tämä on johtanut valtiontulojen huomattavaan vähenemiseen, mihin on jouduttu vastaamaan myös velkaantumalla. Näiden toimenpiteiden taloutta edistävä vaikutus on jäänyt kyseenalaiseksi, mutta ainakin pääoma on saanut temmeltää vapaasti.

Kriisin alettua tämä evolutionistinen eloonjäämiskamppailu markkinoiden armoilla on viety äärimmilleen. Kriisistä on syytetty Euroopan kehitysmaiden liian suuria julkisia menoja ja ylivelkaantumista. Kriisistä päästään, kunhan tuhlailu minimoidaan ja velkaantuminen käännetään laskuun. Päämäärä on läpeensä oikeistolainen: sosiaaliturvaa heikennetään, palkkoja poljetaan, työuria pidennetään, palveluita yksityistetään, kansojen varallisuudet pakkohuutokaupataan sekä koulutusta, tutkimusta, terveydenhuoltoa ja eläkkeitä karsitaan.

Nämä ovat kaikki toimenpiteitä, joilla yksittäinen kansakunta periaatteessa voi säilyttää luottoluokituksensa. 

Eurokonsensus rinnastaa kuitenkin virheellisesti kotitalouden ja julkisen velan hoidon. Ensinnäkin poliitikot ovat unohtaneet, että juuri julkiset investoinnit koulutukseen, tutkimukseen, terveydenhuoltoon ja infrastruktuuriin edistävät talouskasvua. Kuten olemme jo aiemmin todenneet, eurokonsensuksen ratkaisu on yhtä järkevä kuin erottaa perheen äiti menojen vähentämiseksi: tulot vähenevät menojakin enemmän ja velkaantumiskierre ainoastaan jatkuu. 

Toisekseen eurokonsensukselta puuttuu makropoliittinen ymmärrys Euroopan laajuisen talousliiton johtamisesta. Euroopassa on maailman suurimmat ja suhteellisen suljetut sisämarkkinat, joten Euroopan valtioiden tärkeimpiä asiakkaita ovat toiset Euroopan maat. Täten kaikkien kansakuntien suorittamat yhtäaikaiset leikkausohjelmat ainoastaan vähentävät kokonaiskysyntää, heikentävät koko Euroopan taloudellista toimintaa, kiihdyttävät velkaantumisen ja taantuman syöksykierrettä sekä tekevät budjettitavotteista entistäkin epärealistisempia saavuttaa.

Ratkaisuna tähän tulee tietenkin olemaan entistä enemmän leikkauksia, yksityistämisiä ja työurien pidentämisiä. Säästöistä ja leikkauksista huolimatta kilpailukyky häviää ja jäljelle jää ainoastaan pääoman kuppaama ja taantuman murjoma manner. 

Euroopan kansat ovat kiristämässä vöitään hirttoköysiksi.

Tässä on Stubbin saagan ydin. Kyse ei ole ollut missään vaiheessa siitä, mikä kriisin todellinen syy on tai miten eurokriisi ratkaistaisiin taloustieteellisesti tarkoituksenmukaisesti. Stubbin saaga paljastaa ainoastaan sen ideologisen (ja taloustieteellisesti kestämättömän) perustan, jolle uutta uljaampaa Eurooppaa ollaan raudalla ja verellä rakentamassa. 

Koska rahaliiton eloonjäämismahdollisuudet nykyisen konsensuksen luotsaamana ovat kuitenkin erityisen vähäiset, ehdotamme Darwin-palkintoa jaettavaksi tänä vuonna poikkeuksellisesti eurolle ja sen poliittiselle eliitille. Darwin-palkinto jaetaan vuosittain henkilölle, joka on tappanut itsensä erityisen typerällä tavalla (tai vahingossa steriloinut itsensä) ja tehnyt ihmiskunnalle palveluksen poistaessaan geeninsä elämän kiertokulusta ja parantanut näin ihmiskunnan pitemmän tähtäimen eloonjäämismahdollisuuksia.

Kolmen A:n luottoluokitus kaikille Euroopan maille yhtä aikaa on sula mahdottomuus. Niin kauan kuin planeetan asukkaat eivät keksi alkaa käydä intergalaktista kauppaa avaruusolioiden kanssa, kapitalismi on kylmää nollasummapeliä, jossa toisen kansan ylijäämä on toisen kansan alijäämä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Lauri Korhonen

Moni kotitalous hajoaa talousongelmiin.

Markus Lehtipuu

Eikös muuten VAsemmistoliitto ole samassa hallituksessa kuin Stubb?

Mistäs tuollainen epäsopu?

Oooh, hajoaako hallitus?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Hyvä blogi jälleen,kun vain saisi tälläkin palstalla purettua tätä oikeistolaistakonsensusta taloudentaitajista..

Käyttäjän anttironkainen kuva
Antti Ronkainen

Vellu, ollaan Miika Kabatan kanssa käyty eurokonsensusta tarkemmin läpi aikaisemmin: http://anttironkainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/883...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mielenkiintoista sinänsä ettei nämä palstan talousosaajat tykkää käydä kommentoimassa tekstejäsi..

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Konsensus joo. Tämä on varmaan ihan hyvä, mutta mieleen tulevat vain toveri Arhinmäen tennarit. Ei voi mitään.

Anne Pylkkönen

Miksiköhän nykyisin mulle tulee mieleen sanasta "Darwinismi" näky Alexander Stubbista maksamassa 700 000 euron (?) asuntolainaansa fillarilähetin palkalla?

Käyttäjän jarrukanniainen kuva
Jari-Pekka Kanniainen

Erinomaista analyysia ja heittoa talouskriisistä jälleen. Suosittelen tutustumaan Antin (ja välillä & co) muihinkin teksteihin!

"Niin kauan kuin planeetan asukkaat eivät keksi alkaa käydä intergalaktista kauppaa avaruusolioiden kanssa, kapitalismi on kylmää nollasummapeliä, jossa toisen kansan ylijäämä on toisen kansan alijäämä."

Niin totta.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

periaatteessa kaikista euromaista voisi tulla kolmen A valtioita. Se kuitenkin edellyttää EKP:n tehtävien uudelleen määrittelyä.

1. Työllisyys
2. Kauppatase
3. EKP:n rahoitus suoraan valtioille

Inflaatiokatto on eräs tuhoisimmista hölmöilyistä. Se aiheuttaa automaattisesti yhä syvenevän syksykierteen:

http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/87732...

Kuinka talous saataisiin nousuun?
http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/88544...

Olli Pusa

Reittarit yksityisiä liikeyrityksiä. Ne tekivät karmeita mokia 2008 kriisin alla. Jollekin lainahäkkyrälle annettiin maaliskuussa AAA reittaus ja syyskuussa se oli konkurssissa.

Kreikalla oli korkea luokitus vielä silloin kun sen kriisin mitat paljastuivat.

Ja näille haluaisi Stubb antaa ylimmän päätösvallan siitä, kuka johtaa Eurooppaa? Mikäs reittaus tälle Stubblille sitten pitäisi antaa? Olisiko BBB sopiva?

Minuakin muuten kiinnostaisi, miksi vasemmistoliitto on mukana hallituksessa, jota vedetään tällaisella ideologialla?

Jari Jakonen

Pusa: "Reittarit yksityisiä liikeyrityksiä. Ne tekivät karmeita mokia 2008 kriisin alla. Jollekin lainahäkkyrälle annettiin maaliskuussa AAA reittaus ja syyskuussa se oli konkurssissa."

Näinpä. Vuonna 2006 reittariputiikki Moody's sai 44 prosenttia liikevaihdostaan subprime-johdannaistuotteiden arvionnista, ja yli 53 prosenttia vuoden 2007 ensimmäisellä puoliskolla eli ei ole yllätys, että Moody's arvioi suurimman osan noista johdannaisvirityksistä suurenmoisen terveiksi - kenen leipää syöt niin sen AAA-lauluja laulat...

t. JJ

Radio-ohjelma Mikä Maailmaa Liikuttaa (Kuusela/Sjöstedt/Jakonen)
http://liikuttaa.ning.com/

Käyttäjän jou kuva
Juhani Slim

"Euroopassa on maailman suurimmat ja suhteellisen suljetut sisämarkkinat, joten Euroopan valtioiden tärkeimpiä asiakkaita ovat toiset Euroopan maat. Täten kaikkien kansakuntien suorittamat yhtäaikaiset leikkausohjelmat ainoastaan vähentävät kokonaiskysyntää,..."

Voi jeesus taivaassa sentään.

Ensinnäkin:

A)Valtiot eivät ole toistensa asiakkaita.

B) valtiot eivät tuota markkinoille mitään sellaista mitä ilman sitä siellä ei jo olisi. Ylimääräisiä, tarpeettomia ja huonosti mitoitettuja palveluita ne kyllä tuottavat.

C) Yksityisen sektorin toimijat, yritykset ja työntekijät maksavat valtion toiminnan.

D)Jos nyt älyttäisiin leikata tarpeeksi. Yksityinen sektori saisi, elintärkeää liikkumavaraa ja taloudellista vapautta. Tämän turvin se voisi työllistää ihmisiä oikeisiin töihin. (valtion virkamies ei tee oikeaa työtä)Täten saataisiin lisää verotuloja joilla velkahölmöilyt voitaisiin maksaa pois päiväjärjetyksestä ja aloittaa puhtaalta pöydältä.

Kirjoituksesi ei toimi edes vitsinä, koska aina kun meinaa revetä nauramaan tajuaa, että sinä ja moni muu, oikeasti on näin pihalla talouden perusasioista.

Olli Pusa

Ettei olisi vastaus väärään kysymykseen? Noin asian voi tietenkin nähdä ja tuo voi olla kriisin todellinen syykin. Mutta velkakriisi on nyt kuitenkin valtioiden velkaan liittyvä ja erityisesti tässä suhdannetilanteessa säästöt heikentävät valtion veöanhoitokykyä Paradoksaalista, mutta osoittaa tilanteen toivottumuuden. Julkisen talouden säästöjä ei kompensoi yksityisen sektorin kasvu, joka toisi verotuloja.

Ja kriisinhoidon hölmöläismäistä paniikkia kuvaa se, että kaikki ponnistukset on keskitetty uuden velan järjestämiseen ja julkisen talouden säästämiseen. Mitään ei tehdä yksityisen talouskasvu lisäämiseksi.

Toimituksen poiminnat